Vozički za najmlajše

VozičkiVozički so pomemben del otroške opreme. Z njimi si pomagamo pri vzgoji otroka, razvoj, rast nega, skrb, vzgoja, sta z njim bistveno lažja.

Skozi čas se vozički spreminjajo, tako kot se spreminjajo mnoge druge stvari v našem življenju. Vozički morajo slediti našim željam in potrebam, ki se skozi čas spreminjajo in so drugačne. Mobilnost je lep primer razvoja, ki smo ga doživeli v razmeroma kratkem času. Poti, ki jih opravimo danes, so glede na generacije naših staršev, daljše, obsežnejše in raznovrstne. Uporabljamo mnogo več prevoznih sredstev, tudi bistveno več lokacij obiščemo. Enako doživljajo otroci spremembe, saj so na potovanjih bistveno več kot predhodne generacije. Vozički tem zahtevam in spremembam sledijo z lastnostmi, ki so drugačne kot pri predhodnih generacijah. Zahteva, da po gibanju in mobilnosti, pri uporabnikih od otroških vozičkov zahteva vrsto lastnosti, ki tak življenjski ritem omogoča. Vozički morajo danes prevažati varno in udobno otroke po različnih podlagah, priročno jih je treba prevažati v različnih prevoznih sredstvih, na različnih lokacijah in v različnih objektih ter zgradbah se morajo prilagajati dimenzijam ter drugim lastnostim. Sama funkcija zlaganja je danes zahtevnejša toliko bolj, kolikor so se spremenile naše zahteve. Vozički se danes zlagajo v različne dimenzijske enote bistveno večkrat kot nekoč. Spremembe so že na poti iz stanovanja do avtomobila, ko iz avtomobila izstopimo in gremo po opravkih so dodatne spremembe. Poleg praktičnosti in možnosti zlaganja je pomembna lastnost, ki jo vozički morajo imeti, njihova čvrstost. Ker so površine in pogoji uporabe različni morajo vsem dobro ustrezati in se po potrebi prilagoditi.  V vsakem primeru pa morajo vozički, če hočejo biti otrokom varni in udobni, biti dovolj čvrsti in kompaktni. Slaba čvrstost, kot posledica konstrukcijskih pomanjkljivosti, slabo vpliva na otrokovo varnost in udobje.

Kje bomo vozički kupljeni je odvisno od posameznika. Vsak posameznik se pri nakupih vede po določenih vedenjskih vzorcih, katere narekuje množica izkušenj in informacij. Vedenjski vzorci se črpajo iz različnih virov kot so starši, prijatelji, znanci, sodelavci ter vsa množica ljudi, ki jih v vsakdanjiku srečujemo. Pri nakupu je pomembno, da so vozički izbrani po dobrem kompromisu med našimi željami in izkušnjami drugih, kateri so to izkušnjo že doživeli. Dober kompromis pomeni, da bomo naše želje prijetno s koristnim združili z nasveti tistih, ki so jih vozički že zaposlovali. Na ta način bomo imeli naše želje in zahteve obogatene z vsemi praktičnimi priporočili ljudi, kateri so svoje otroke vzgajali. Mnogokrat se vozički izbirajo prav preko množice informacij z naj različnejših področji.