Storitve in trgovina

Visoke obrestne mere

Veliko ljudi se trudi dobiti čim višje obrestne mere, saj so le te tiste, ki določajo koliko bomo zaslužili v kolikor naš denar nekam vložimo. V kolikor so obrestne mere, ki nam jih ponudijo banke in druge ustanove, ki nam omogočajo vlaganje denarja visoke, to pomeni, da bomo za vložena sredstva dobili več denarja, kar je seveda glavni razlog, da smo denar sploh vložili. Banke in ustanove, ki vam omogočajo, da vložite neke depozite za določeno obdobje, so običajno odvisne od posojil, saj od le teh živijo.

obrestne mere

Obrestne mere so kot neka nagrada, ki jo ljudje dobijo izplačano v primeru, da vložijo svoj denar in bankam ali različnim ustanovam omogočijo, da ustvarijo neko količino denarja, ki jo lahko kasneje posojajo naprej in na ta način tudi precej zaslužijo. Prej ko boste razumeli ta krog denarja, prej vam bo postalo jasno, kako zelo veliko banke in podobne ustanove služijo na račun denarnih vlog, ki jih vi vlagate pri njih. Obrestne mere so določene glede na to, koliko banke zaslužijo z denarjem, ki ste ga vložili v nek depozit. V kolikor vložite denar za daljše časovno obdobje, bodo tudi obresti precej višje, saj to pomeni, da boste denar za več časa pustili banki ali kakšni drugi ustanovi, da ga posoja drugim ljudem, kar jim bo seveda omogočilo, da bodo tudi več zaslužili.

Cilj bank in ustanov, ki delajo z denarjem je, da ustvarijo čim večji dobiček, kar je seveda logično, saj prav vsi dandanes strmimo k temu, da bi imeli čim več kapitala, ker smo ugotovili, da nam kapital omogoča, da bolj udobno in lepše živimo. Obrestne mere niso nikoli višje od obresti, ki jih morajo posojilojemalci plačati banki, saj bi to pomenilo, da bi banke ustvarjale minus, česar si seveda ne želijo, saj obstajajo z namenom, da ustvarjajo čim več kapitala. Obrestne mere se med seboj precej razlikujejo, tako da obrestne mere težko primerjamo med seboj.