Moda in stil

Uhani ne gredo nikoli iz mode

uhani

Bo vaša draga kmalu praznovala rojstni dan? Se bliža obletnica vajine poroke? Ne veste, kaj bi ji podarili ob tej priložnosti? Potem imamo za vas rešitev – zlati uhani so kos nakita, ki ne gre nikoli iz mode, zato z njihovim nakupom zagotovo ne boste zgrešili.

Prebadanje ušes in nošenje različnih uhanov spada med najstarejše načine krašenja telesa. Dokaze o prebadanju ušes so našli že na 5300 let starem mumificiranem telesu, najstarejše uhane pa v sumerski grobnici iz leta 2500 pr. n. št. Ušesa so prebadali v vseh večjih kulturah, od grške, perzijske, egipčanske, rimske, japonske pa vse do indijske. Spreminjali pa so se motivi na uhanih in status oseb, ki so uhane lahko nosile. Egipčani so na primer nosili zlate obročke, Grkom so bili všeč uhani v obliki polbogov ali svetih ptic, v Rimu pa so revni nosili preproste uhane, bogati pa bogatejše, okrašene z biseri in dragimi kamni. Kasneje, v 16. stoletju so uhane nosili le moški, s čimer so dokazovali svoj družbeni razred in bogastvo. Nekdaj je bilo popularno, da se uhan nosi le v levem ušesu, danes je moderno, da imamo v vsakem ušesu po več uhanov itd. Mornarji so verjeli, da jih uhani varujejo pred nevarnostmi, bili pa so tudi zagotovilo za dostojen pogreb. Zanimivo je dejstvo, da je katoliška cerkev v 13. stoletju nošnjo uhanov prepovedala, saj ni dovolila spreminjati telesa, ki je ustvarjen po božji podobi.

Danes pa si mode brez uhanov ne moremo predstavljati. Ta majhen, a izredno estetsko dovršen kos nakita nam lahko poudari obraz in oči ter odraža nas značaj. Z izbranimi uhani lahko nekomu sporočamo svojo vrednote, versko prepričanje in podobno. Lahko jih podarimo ljubljeni osebi za rojstni dan ali kakšen drug dogodek in ji s tem pokažemo, da jo res dobro poznamo.

Uhani so praktično darilo za različne priložnosti. Srebrni, zlati, viseči ali ne, možnosti je res veliko, vi pa poskrbite, da boste izbrali prave!