Zdravje in nega

Transkranialna pulzna stimulacija je učinkovita terapija pri vseh vrstah demence

Transkranialna pulzna stimulacija

TPS ali transkranialna pulzna stimulacija je najmodernejši postopek, ki pomaga omiliti oz. upočasniti simptome Alzheimerjeve bolezni. Nevrocenter vam ponuja možnost TPS terapije, zato jih, če imate svojca, ki boleha za Alzheimerjem, čim prej kontaktirajte in se pozanimajte o možnostih zdravljenja.

Na žalost še ne poznamo učinkovitega zdravila za Alzheimerjevo bolezen, zdravniki lahko bolnikom predpišejo zgolj različne terapije, ki upočasnijo ali pa vsaj omilijo simptome te vse pogostejše bolezni. TPS se običajno izvaja pri bolnikih, ki imajo blago do zmerno stopnjo Alzheimerja, namen terapije pa je spodbujati/ohranjati duševne sposobnosti ljudi z Alzheimerjevo boleznijo. Terapija je popolnoma neboleča, opravljena pa je v vsega pol ure, zato ni nobene potrebe po strahu. Terapija deluje tako, da se akustični impulzi, ki nastanejo zunaj telesa, vnesejo v možganske regije, ki zahtevajo stimulacijo – na ta način se prepreči oz. upočasni napredovanje simptomov Alzheimerjeve bolezni. Za terapijo se ni potrebno posebej pripraviti. Bolnik namreč le sedi na stolu, terapevt pa s posebnim svinčnikom obriše lobanjo bolnika v treh smereh, da se izvede kalibracija, nato pa se na predel lobanje, ki je podvržen terapiji nanese ultrazvočni gel in postopek je končan. Po koncu terapije je treba bolniku zgolj umiti oz. obrisati glavo, da se odstrani ultrazvočni gel. Kot že omenjeno je terapija najbolj učinkovita v zgodnji fazi Alzheimerjeve bolezni, sicer pa ima dokazane učinke tudi v poznejših fazah. Transkranialna pulzna stimulacija pa ni primerna le za Alzheimerjevo bolezen, za učinkovito se je namreč izkazana tudi pri ostalih vrstah demence, saj krepi spomin, gibalne aktivnosti, pomaga pri orientiranosti, zmanjša znake depresije in še kaj.

Če tudi vi poznate osebo, ki kaže znake Alzheimerjeve bolezni, jo čim prej odpeljite na pregled k osebnemu zdravniku, da bo lahko čim prej odredil ustrezne preiskave oz. odredil zdravljenje. TPS terapija je najbolj učinkovita ravno v zgodnji fazi demence, zato je takojšnje ukrepanje zares bistvenega pomena.