Kulinarika

Okusna rižota s piščancem je odlična ideja za dobro kosilo

Rižota s piščancem

Rižota s piščancem velja za eno bolj okusnih, hitro pripravljenih, hkrati pa tudi zdravih jedi. Toda ali ste vedeli, da lahko to priljubljeno jed pripravite na več različnih načinov? Različne odlične recepte najdete na spletni strani Nadlani.si, mi pa vam bomo danes predstavili nekaj skrivnosti za pripravo rižote, ki jo obožujejo prav vsi.

Izbira prave vrste riža

Da, prav ste prebrali. Za pripravo najboljše okusne je najbolj pomembna izbira prave vrste riža. Poznamo namreč več različnih vrst, in sicer dolgozrnat, srednjezrnat ali okroglozrnat. Prav slednji je za pripravo rižot najboljši. Če torej želite, da bi bila vaša rižota s piščancem kar najbolj okusna, posezite po tej vrsti riža. Strokovnjaki prisegajo na italijanski riž arborio, ki zaradi visoke vsebnosti škroba med kuhanjem postane kremast, vendar kljub temu ohrani čvrsto sredico.

Ko izberemo primerno vrsto riža, ga nato večkrat speremo in pustimo na cedilu, da odteče vsa voda. Tako odstranimo ves odvečen škrob in poskrbimo, da se bodo zrnca med seboj med kuhanjem lepo povezala in tvorila gladko ter kremasto strukturo božanske rižote.

Skrivnosti pravilnega kuhanja

Glavno vlogo pri nastajanju popolnega okusa pa seveda opravi lonec, kjer se rižota kuha. Riž vedno prepražite na maščobi, da se zrnca namastijo, šele nato pa ga zalijete s tekočino. Če je na vašem meniju za kosilo rižota s piščancem, potem riž prepražite skupaj z mesom in čebulo. Tanek sloj maščobe preprečuje, da bi se riž zlepil. Nato dodate druge sestavine in začimbe po okusu ter ga zalijete s tekočino.

Riž za pripravo rižote lahko zalijete z vodo ali pa jušno osnovo, pomembno je le, da je vroča, da ne prekinemo kuhanja. Ko rižoto mešate, vedno premešajte po dnu, nato posodo pokrijete, zmanjšajte temperaturo in ne mešate več.

Rižoto pa lahko nenehno mešate in postopno prilivate tekočine. Gre za tradicionalni način priprave, ki sicer zahteva več časa, vendar pa zahvaljujoč stalnemu mešanju nastane gladka, kremasta struktura. Pravilno skuhana rižota mora biti mehka, vlažna, zrnca riža pa al dente ali čvrsta na ugriz. Za piko na i bo poskrbel tudi košček masla ali žlica sladke smetane.