Zdravje in nega

Prehlad

PrehladPrehlad je virusna bolezen, ki okuži zgornja dihala. Najprej virus napade naš nos. Drugi simptomi so: oteklo grlo, kašelj, kihanje, vročina in izcedek iz nosu. V prehlad je vpletenih 200 virusnih sevov. Prehlad lahko traja 10 dni, nekateri pa tudi 3 tedne. Glavna metoda za preprečevanje prehlada je umivanje rok. Prehladi lahko vodijo tudi do hujših bolezni kot je npr. pljučnica.

POTEK BOLEZNI:  Prehlad se ponavadi pojavi z utrujenostjo, s kihanjem, glavobolom in občutkom premraženosti. Po nekaj dneh se pojavi izcedek z nosu. Po sedmih dneh se prehlad običajno umiri, nekateri pa trajajo lahko tudi do 3 tedne.

PRENOS: virus prehlada se ponavadi prenaša prek kapljic po zraku, po neposrednih stikih z okuženim nosnim izločkom ali izbljuvki.

VREME: ljudje včasih pravijo da lahko prehlad dobiš če si predolgo na snega ali v dežju, kar se pravi na hladnem. Nekateri prehladi se pojavijo v hladnem in mokrem vremenu.

S čim si lahko pomagamo sami, da premagamo prehlad?

  • voda ali druge tekočine (s tekočinami si lahko pomagamo tako, da ne dehidriramo, nekoliko pa olajšajo tudi kašelj),
  • slana voda (če grgrate slano vodo lahko začasno olajšate hripavo in vneto grlo),
  • razpršilo za nos (z razpršilom si lahko odmašite zamašen nos in olajšate dihanje),
  • kokošja juha (že v starih časih so babice in dedki uporabljali kokošjo juho za prehlad. Znanstveniki so dokazali, da kokošja juha deluje. Kokošja juha deluje protivnetno in pospešuje gibanje sluzi čez nos in odmaši nos),
  • vlaga (prehlad uspeva najhitreje v suhem okolju, zato je prehlad bolj pogost pozimi. Suh zrak izsuši sluznico in povzroči zamašen nos. Zato vam lahko vlažilec zraka v stanovanje prinese vlago in vam vlaži sluznico in pri tem omogoča pretok sluznice skozi nos).