Računalništvo

Operacijski sistemi

Mnogo vas je že veliko krat slišalo izraz operacijski sistemi, vendar pa večina ljudi sploh ne ve, kaj ta izraz sploh pomeni oziroma kaj to sploh je in kaj ta izraz sploh predstavlja. V nadaljevanju članka vam bomo bolj na grobo in bolj po domače predstavili, kaj to operacijski sistem sploh je, kakšen je njegov namen, katere operacijske sisteme sploh poznamo in tako dalje. Prepričani smo in upamo, da boste našli odgovore na vsa vaša vprašanja s pomočjo tega članka oziroma teksta.

operacijski sistemi

Kaj so sploh operacijski sistemi? To je programska oprema računalnika, brez katere bi le ta teško deloval. Prav za prav bi deloval, ne bi bil pa ravno uporaben.

Kakšen je sploh namen operacijskih sistemov? Namen operacijskih sistemov je ta, da povezujejo uporabnika računalnika in strojno opremo le tega.

Katere so naloge operacijskega sistema? Naloge operacijskega sistema so, da dodeljuje vire, časovno razporeja opravila, optimizira uporabo virov, nadzira uporabo virov, rešuje konfliktne situacije ter da omogoča delo uporabnikom računalnika.

Ko govorimo o operacijski sistemi, moramo povedati tudi, da imajo le ti tudi uporabniški vmesnik. To je tako rečeno izgled le tega na računalniku. Tako jih delimo na dve vrste glede na uporabniške vmesnike. Te dve vrsti sta OS – i s slikovnim oziroma grafičnim upo. vmesnikom in OS – i z upo. vmesnikom z ukazno vrstico.

Poleg uporabniškega vmesnika je OS sestavljen tudi iz jedra, ki nadzira procese, komponente in naprave v našem računalniku.

Katere operacijski sistemi poznamo? Najbolj pogost OS je seveda Windows. Podjetje Microsoft je izdalo že več verzij tega OS-a, najbolj poznane so Windows 98, 2000, XP, Vista, 7, 8, 10 in Windows Phone. Trenutno najnovejša verzija tega operacijskega sistem je Windows 10. Drugi najbolj pogost OS je iOS, ki se uporablja tako na računalnikih, prenosnikih, tablicah, kot na telefonih. Takoj za njim je Android, ki je OS namenjen samo in izključno pametnim telefonom, tablicam in tako dalje. Dobro poznan OS za računalnike je tudi Linux, ki pa je odprtokoden operacijski sistem in je zastonjski. Poznamo tudi Chrome OS, ki pa je operacijski sistem v oblaku.

Upamo, da smo vam s tem člankom odgovorili na čim več vaših vprašanj glede operacijski sistemi in da smo vam pomagali pri razumevanju le teh.