Gradbeništvo

Kurilno olje

 Ko pomislimo na besedi kurilno olje, se takoj spomnimo na ogrevanje domov. Sicer nas to spravi v slabo voljo, saj je zadnje čase olje zelo drago. Ta vrsta olja nam v človeštvu zelo veliko pomeni, saj nam daje veliko koristnega. Ali tudi vi doma uporabljate kurilno olje?

PrKurilno oljeidobivamo ga iz frakcije nafte. Da povemo bolj širše, kurilno olje je tekoči nafti proizvod. Vnetljiv je v kotlazu ali peči, kjer se ga uporablja za pridobivanje toplote. Uporabljamo pa ga tudi v motorjih za pridobivanje energije. Tako je diesel tudi ena vrsta kurilnega olja. Kurilno olje je sestavljeno iz ogljikovodikov, predvsem aromatov, cycloalkanes ter alkanov in  je trdo gorivo, ki pa se ga pridobi iz surove nafte. Težji je od nafte in bencina. Delimo ga na šest razredov, ki se razlikujejo po zahtevanju predgrevanja ter po namenu uporabe.

Kurilno olje so bolj pogosto uporabljali v preteklosti. Največkrat za parnike, železnice ter lokomotive. Parniki dandanes niso več tako pogosti, lokomotive pa zdaj uporabljajo diesel. V proizvodnji električne energije se je uporaba kurilnega olja prav tako zmanjšala.

Dandanes se ga prevaža s supertankerjem po vsem svetu. Če ga potrebujete za vaš kotel oziroma za ogrevanje, je najbolje, da odidete do najbližje bencinske črpalke in se pozanimate vse o nakupu. Kurilno olje je dandanes zelo drago in zato se vedno manj uporablja za ogrevanje prostorov.