Kolesa za domačo rabo

Pridejo trenutki, ko izrazimo željo, da bi razdalje radi premagovali hitreje kot peš, pa vendar ostali v stiku z naravo. Takrat pride v poštev izbira prevoznega sredstva, brez lastnega pogona. Kolesa so sestavljena iz ogrodja in dveh koles, kjer je zadnje preko verige in zobnikov povezano s pedaloma in gonilkama, s pomočjo katerih človek poganja kolo. Kljub temu da vsa delujejo na podoben način, pa so določena primerna za zelo specifično uporabo, zato se moramo vprašati za kaj, oziroma kje bomo kolo uporabljali. Zavedati se moramo, ali kolo potrebujete za vožnjo po mestu, cestno kolo, ali kolo s katerim se boste lahko vozili po makadamskih poteh, brezpotjih, ali pa boste s kolesom izvajali akrobacije? Pri nakupu moramo biti pozorni predvsem na velikost okvirja, število prestav, kakovostni razred opreme …kolesa

Vrste koles

V osnovi delimo kolesa na moška in ženska, pri katerem se od osnovne oblike razlikujejo slednja, saj so prilagojena ženski anatomiji telesa, kar zajema ožja krmila, krajšo zgornjo cev in posebne sedeže. Moška kolesa pa niso namenjena le moškim, saj se za tako obliko nemalokrat odločijo tudi ženske. Za tak nakup se odločajo predvsem bolj izkušene kolesarke in tiste nekolike višje rasti. Odločitev za kakšno vrsto kolesa se boste odločili je v večini bazirana glede na terene, po katerih boste največ kolesarili, najpogosteje pa se delijo na:

  • gorsko kolo
  • cestno kolo
  • treking kolo
  • mestno kolo
  • otroško kolo

Uporaba kolesa je imela izredno močan vpliv tudi na družbo, ponujala pa je tudi precejšen navdih za novejše industrijske metode. Precej pomembnih komponent, pomembnih za razvoj avtomobilov, je bilo razvito prav za uporabo pri kolesih (npr. pnevmatike, kroglični ležaji …).