Avtomobilizem

Kateri avtodeli morajo biti novi in kateri so lahko rabljeni?

V novodobnih ekonomskih razmerah vedno nakupujemo tako, da bi kaj prihranili in nič drugače ni niti z avtodeli. Vseeno pa je posebno pozornost potrebno nameniti dejstvu, da vseh avtodelov žal ne moremo zamenjati s poceni avtodeli iz avto-odpada, recikliranimi ali iz druge roke. Če se boste držali nekaj osnovnih pravil in upoštevali tri skupine avto delov, ne boste imeli težav pri nakupu. Za nakup avtodelov vam priporočamo obisk spletne strani http://www.silux.si/.

V grobem se avtodeli delijo na 3 skupine:

  • avtodeli, ki jih pod nobenim pogojem ne zamenjujte z rabljenimi,
  • reciklirani avtodeli in
  • avtodeli, ki so primerni za ponovno uporabo, če so v dobrem stanju.

avtodeli
Avtodeli, ki jih nikar ne zamenjujte z rabljenimi
Ko kakšen od naslednjih avto delov odpove, ga zamenjajte z novim: zračne blazine, zračni filtri, senzorji vseh vrst, zglobi, baterije, ležaji, zavorni diski in rotorji, zavorne ploščice, katalitski konverter, disk sklopke, ležaji vseh vrst, cevke vseh vrst, žarometi, sestavni deli vžigalnega mehanizma, oljni filter, rotor, blažilniki, termostati, pnevmatike, valji, vodna črpalka, … Ti avtodeli imajo svojo življenjsko dobo in ko odpovejo, je čas, da jih zamenjate z novimi kvalitetnimi avtodeli. Avtodeli z gumijastimi dodatki morajo biti vedno zamenjani z novimi!

Avtodeli, ki se jih lahko reciklira z obnovitvijo
Nekatere avto dele je moč obnoviti, da so znova primerni za vgradnjo v vaše vozilo. Obnovljeni – reciklirani avtodeli so navadno cenejši od novih, zato se pojavljajo na trgu. Mednje sodijo: kompresor in kondenzor avto klime, ABS računalnik, zavorni bobni, glavni zavorni valj sklopke, blokada motorja, gredi osi, ventilator, odmične gredi, vztrajnik, brizgalna šoba, vse vrste črpalk, vse vrste hladilnikov, več vrst mehanizmov za odpiranje, vzmeti blažilnega sistema, menjalnik, … Bodite pozorni pri nakupu, saj so lahko reciklirani avtodeli dražji od novih, njihova življenjska doba pa je zaradi obrabe lahko vprašljiva.

Avtodeli, ki so uporabni, če so v dobrem stanju
Določeni avtodeli imajo izjemno dolgo življenjsko dobo zaradi svoje trpežnosti in so zato lahko uporabljeni kot nadomestni avtodeli, če so seveda v dobrem stanju. Tukaj najdete naslednje: deli karoserije, okna in stekla, hladilna tekočina, pogonski jermen, seli izpušnega sistema, pokrovčki vseh vrst, matice, rezervoarji vseh vrst, motorčki vseh vrst, ogledala, sedeži, volan, žarnice za žaromete, mehanizmi za odpiranje vrat, črpalke za čiščenje stekel , roke brisalcev, kolesa, stereo sistem,…

Pred nakupom preverite cene rabljenih obnovljenih in novih avtodelov, saj se cene lahko zelo razlikujejo. V naši trgovini so vam na voljo poceni avtodeli dobre kvalitete, pri katerih se boste izognili vprašljivosti o življenjski dobi in boste točno vedeli, kakšen avtodel je vgrajen v vaše vozilo.