Moda in stil

Kako izbrati udobne japonke?

Japonke se ponašajo s številnimi zelo dobrodošlimi lastnostmi, zaradi katerih je ta obutev nadvse priljubljena med uporabniki v poletnem času. Običajno izpostavljamo odlike, kot so zračnost, lahkotnost in enostavna uporaba, a pri obutvi nikoli ne smemo zanemariti udobja, ki pravzaprav odločilno vpliva na zadovoljstvo pri uporabi. Tudi, če so vse druge lastnosti idealne, pri udobju ne smemo sklepati kompromisov. Vas torej zanima kako izbrati japonke?

Velikost in oblika

Verjetno najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na udobje pri uporabi japonk, je velikost. Če izberemo napačno številko, se bodo namreč takoj pojavile težave, čeprav so japonke v tem smislu precej bolj prizanesljive do uporabnika kot večina drugih obuval. Če izberemo premajhne japonke, jih nikakor ne bomo mogli udobno nositi, saj bo peta segala preko obuvala. To vodi vsaj v žulje in drgnjenje, lahko pa tudi v poškodbe in rane. Vsekakor ni smiselno pohajkovati naokoli v premajhnih japonkah. Če pa je obuvalo preveliko, bo noga poplesavala po površini, kar spet ni optimalno – pride do sezuvanja japonk, slabše stabilnosti in nasploh manj varnega in udobnega koraka.

Japonke

Prava velikost zagotavlja stabilen in varen korak, posledično tudi optimalno udobje. Za to sicer še ni popolnega zagotovila, a gotovo je izbira prave velikosti japonk prvi korak v tej smeri.

Poleg tega pa je včasih zelo pomembna tudi oblika japonk, kar pa je precej odvisno od modela. Nekateri so precej univerzalno oblikovani in dovolj široki za praktično vsak podplat, drugi pa so zelo ozki in ne ustrezajo vsakomur. Spet naletimo na podobne zadržke kot pri različnih velikostih, enak pa je tudi vpliv na udobje.

Izbira pravega modela japonk

Modeli japonk se med seboj ne razlikujejo le po velikostih in oblikah, temveč tudi po drugih lastnostih, ki lahko ključno odločajo o udobju. Na te moramo biti pri izbiri japonk še posebej pozorni. Preverimo predvsem debelino in trdoto podplata, material na površini japonk in seveda trak, ki omogoča namestitev stopala na obuvalo. Pri tem je kar nekaj šibkih točk, ki jih je treba že pri izbiri pred nakupom preveriti.

V končni fazi pa je treba omeniti, da japonke niso namenjene daljšim sprehodom po trdih površinah – v takšnih okoliščinah še tako udobne japonke ne bodo zagotovile popolnega udobja.