Računalništvo

Granulom je izjemno nevarna bolezen zob

granulom

Granulom je strokoven izraz za vneto tkivo, ki je v korenu zoba. Dejansko je največkrat granulom gnojna cista, ki je velika okoli 7 milimetrov. Dejansko je to bakterijska infekcija, ki se pojavi zato, ker je zobna sklenina že načeta in ta pride do zobne kosti. Seveda se infekcija preseli v mehko tkivo in lahko izgubite prav vse zobe. To bolezen  se ne da opaziti prej, dokler se ne opazi zobno tkivo na površini, ki je polno gnoja. Nujno je v tem primeru, da greste k zobozdravniku, da vas takoj začne zdraviti. To zdravljenje je zelo dolgotrajno, tudi do pol leta in več.

granulom

Granulom zelo boli in ga ne boste mogli prezreti v kasnejši fazi. Dobro je vedeti, da ima vsak zob kanale, eni več drugi pa samo enega. Ti kanali peljejo v središče zoba vse do konca korenin, ki so del zoba. Ta ima majhno luknjico, ki je odprta v zobno kost, ki je v čeljusti. V kanalih v zobu so živci, zato je zob živ in če živca ni, potem postane mrtev kamen. Ti živci so vzrok, da granulom razširi v ustno votlino. Ko se vnetje preseli skozi luknjico v korenini v tkivo ni kost, takrat se začnejo hude bolečine.

Granulom najbolj pogosto nastane zaradi kariesa. Lahko so to poškodbe čeljusti ali tudi mehkih tkiv in tudi parodontoza ali vnetje zobnega mesa, če se zob izraste le delno, kar je pogosto pri modrostnih zobeh. Lahko se pojavi tudi zaradi odstranitve živca ali malomarnosti zobozdravnika, če ni razkužil instrumentov. Zato morate zdravnika res previdno izbrati.

Čim prej morate poiskati strokovno pomoč, ker se ta bolezen širi izjemno hitro in lahko naredi veliko škodo. Nanjo pa vplivajo še nepravilna prehrana, šoki, zdravila in druge bolezni, ki situacijo le še poslabšajo. Zato je dobro odpraviti tudi te vzroke, kar vam bo povedal dober zobozdravnik.