Prosti čas in zabava

Evropska kartica zavarovanja za brezskrbne počitnice

evropska kartica

Če se odpravljate na počitnice v tujino, potem si morate urediti ustrezno zdravstveno zavarovanje. Nesreča nikoli ne počiva, na morebitne poškodbe in bolezni pa je dobro biti preventivno pripravljen. Pri tem vam najbolj pomaga evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. Gre za poseben dokument, ki ga prosilcu izda ZZZS. Evropska kartica potrjuje, da ste upravičeni do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini. Je popolnoma brezplačna, njena vloga pa izjemno pomembna, zato ni razloga, da si je nebi še pravočasno uredili. Z njo namreč popolnoma izničite tveganje, da boste morali v primeru poškodbe, zdravniškega pregleda ali hospitalizacije, plačati visoke stroške. Z evropsko kartico namreč uveljavljate pravico do zdravstvenih storitev med začasnim bivanjem v tujini pod enakimi pogoji, kot veljajo za tiste osebe, ki so zavarovane v skladu z zakonodajo države, kjer začasno prebivate.

Ne prepuščajte ničesar naključju

Počitnice navadno prinašajo obilico zabave in nas napolnijo z energijo. Vendar pa se lahko pogosto zgodi, da se na dopustovanju poškodujete ali zbolite. To vam seveda popolnoma spremeni plane, v primeru zdravljenja v tujini pa prinese tudi visoke stroške. V kolikor pa se ustrezno zavarujete, vas slednje ne rabi skrbeti. Evropska kartica je ustrezna zdravstveno zavarovalniška storitev v državah članicah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora, Združenem kraljestvu, Švici, Republiki Severni Makedoniji, Republiki Srbiji, Črni gori, Bosni in Hercegovini in Avstraliji.

V vseh naštetih državah lahko z evropsko kartico uveljavljate zdravstvene storitve pri zdravnikih in javnih oz. državnih zdravstvenih ustanovah.

Kje lahko naročite evropsko kartico zavarovanja?

Kartico evropskega zavarovanja lahko naročite popolnoma enostavno – na spletni strani ZZZS izpolnite ustrezen obrazec in ga oddate. Kartico boste nato prejeli na dom po pošti, na vpisani elektronski naslov pa certifikat v PDF obliki. Evropsko zavarovanje velja najmanj 30 dni in največ 1 leto, odvisno od veljavnosti vašega obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Certifikat in kartico lahko naročite tudi osebno, na območni enoti ali izpostavi ZZZS. Pri tem pa morate predložiti veljavno slovensko kartico zdravstvenega zavarovanja.