Avtomobilizem

Električno kolo v akciji – osnovne informacije pred nakupom

Električno kolo akcija

Navdušenje nad električnimi kolesi narašča, saj ponujajo nove možnosti kolesarjenja. Električno kolo – akcijska ponudba je dosegljiva ob kliku – niso nova inovacija. Prvo električno kolo sega v konec 19. stoletja, ko je Ogden Bolton Jr leta 1895 patentiral kolo z baterijo in elektromotorjem. Kljub temu, da so se sistemi za krmiljenje in moč izboljševali, proizvodnja električnih koles ni bila množična do 90. letih prejšnjega stoletja. V zadnjih desetletjih je povpraševanje po električnih kolesih eksponentno naraslo zaradi njihove ekološke sprejemljivosti in praktičnosti. Preden se odločite za nakup, je pomembno vedeti osnovne informacije o električnih kolesih, ki vam bodo olajšale izbor glede na vaše potrebe in življenjski slog.

Za koga je primerno električno kolo?

Električno kolo akcija je idealna rešitev za različne skupine ljudi, še posebej za ljubitelje narave, tiste, ki cenijo mobilnost ter tiste, ki želijo prispevati k čistejšemu okolju. Ne glede na to, ali premagujete vzpone ali se odpravljate na daljše ture, vam bo električno kolo akcija omogočilo prevoziti več kilometrov v primerjavi z običajnim kolesom. Pri izbiri pravega električnega kolesa za vas je ključno, da razmislite o svojih potrebah in preferencah. Električna kolesa se delijo v iste kategorije kot običajna kolesa, vključno z gorskimi in cestnimi kolesi. Pomembno je, da izberete vrsto kolesa glede na to, kje nameravate kolesariti. Mestno, treking, cross, gorsko, zložljivo in tovorno električno kolo akcija ponujajo različne možnosti za različne vrste voženj.

Električno kolo akcija

Raznolike možnosti električnih koles:

Mestno električno kolo akcija je primerno za vožnjo po urejenih stezah in asfaltiranih poteh, še posebej za tiste, ki potrebujejo prilagojen okvir zaradi zdravstvenih razlogov. Treking električno kolo akcija je namenjeno vožnji po asfaltiranih cestah, kolesarskih stezah in manj zahtevnih poteh. Cross električno kolo je primerno za daljše ture po asfaltnih cestah, kolesarskih stezah in urejenih makadamskih poteh. Gorsko električno kolo je idealno za vožnjo po raznolikih terenih v naravi in na manj urejenih cestah. Zložljivo električno kolo je primerno za mestno vožnjo in potovanja, a z manjšo hitrostjo in dosegom. Tovorno električno kolo je namenjeno za prevažanje večjega tovora ali prevoz potnikov, kot nalašč za dostavljavce pošte in paketov ter mame, ki vozijo otroke v šolo.

Izbira pravega razreda električnega kolesa

Električna kolesa so razdeljena v tri razrede, ki določajo stopnjo motorne pomoči. Pomembno je razumeti razlike med njimi in izbrati tisti razred, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Od razreda 1, ki se vklopi le ob pedaliranju, do razreda 3, ki omogoča pomoč pri pedaliranju in doseže hitrosti do 28 km/h – vsak razred ima svoje prednosti in uporabnosti. Razred 1 ponuja motor, ki se aktivira ob pedaliranju in ustavi pri 20 km/h, idealen je za začetnike in mestno vožnjo. Razred 2 vključuje pomoč pri pedaliranju do 20 km/h, primeren je za različne terene. Razred 3, s pomočjo pri pedaliranju do 28 km/h, je zmogljivejši in hitrejši, primeren za daljše ture in vožnjo po zahtevnejših terenih.

Doseg in zmogljivost baterije

Proizvajalci električnih koles se osredotočajo na baterijo kot ključni element. Pri izbiri električnega kolesa je pomemben kompromis med zmogljivostjo in dosegom vožnje. Močnejši motorji omogočajo hitrejšo vožnjo in večji navor, vendar tudi hitreje izpraznijo baterijo. Doseg se meri v vatnih urah (Wh), pri čemer je pomembna tudi moč vgrajenega motorja. Razumevanje teh parametrov je ključno pri izbiri električnega kolesa, ki ustreza vašim potrebam. Pri določanju dosega električnega kolesa ni pomembna le kapaciteta baterije, ampak tudi starost baterije in način njenega vzdrževanja. Poleg tega vplivajo dejavniki, kot so prekolesarjena pot, obremenitev kolesa, način vožnje, pritisk v pnevmatikah in ekstremne vremenske razmere.