Razno

Chianti velja za eno najboljših vin na svetu, ki ga morate preizkusiti

chianti

Vino Chianti DOCG velja za eno najbolj priznanih vin na svetu, ki izhaja iz italijanske pokrajine Toskana. S svojim edinstvenim okusom, rdeče rubinasto barvo in aromo pa predstavlja edinstveno zgodovino in naravno lepoto svojega rojstnega ozemlja. Svojo buteljko vina Chianti lahko naročite tudi na spletni strani https://www.drinx.si/vino-chianti-docg-cecchi-0-75-l in si privoščite kozarček te priljubljene žlahtne kapljice. Omenjeno vino dosega svetovne uspehe na področju vinarstva, cenjen pa je predvsem zaradi svoje izjemno intenzivne in obstojne arome, ki so uravnotežene z mehkimi tanini. Barva vina je v zgodnjih fazah svete barve, ki sčasoma potemni, njegov okus pa poznavalci opisujejo kot suhega in harmoničnega, ki se s staranjem prelevi v mehkega in žametnega.

Kako nastane vino Chianti?

Vino rubinasto rdeče barve nastaja iz grozdja, ki raste na položnih pobočij Gaiole in Chianti. Vinogradi so v teh krajih obrnjeni proti jugozahodu, njihova oblika pa spominja na amfiteater. Rastlina je posledično ves čas osončena in tako dobiva veliko koncentracijo toplote. Vinu dajejo nezmotljive značilnosti specifični pogoji, kot so nadmorska višina, izpostavljenost soncu in nakloni vinogradov.

Grozdje za izdelovanje vina se obira strogo ročno, nato pa se ga vinificira v rezervoarjih iz nerjavečega jekla pri nadzorovanih temperaturah. Vino se stara deloma v lesu, ki mu daje specifičen vonj, deloma pa v steklenici. Vino je še posebej priljubljeno zaradi svoje očarljive barve, prepriča pa predvsem s svojim vonjem, ki je ovit v cvetlične in sadne note, s pridihom jagodičevja in češnje. Slednji nato potopoma in mehko zbledijo proti rahlo balzamičnemu in pikantnemu zaključku. Sam okus žlahtne kapljice je intenziven in mesnat, okus pa čist in svež.

Privoščite si kozarček ob kosilu

Ste si zaželeli kozarček vina ob kosilu? Če boste izbrali to priljubljeno vrsto, potem je dobro vedeti, h katerim jedem se dobro poda. Glede na to, da vino izhaja iz Italije, naj bo tudi kulinarika primerna temu območju. Vino se temu primerno odlično ujame s preprostimi testeninami s paradižnikovo omako, dovršenemu raguju, rdečemu mesu ter srednje in dolgo zorjenim sirom. Ponudite ga lahko celo z jetrci in bobom. Vse je seveda odvisno od vašega okusa. Vendar smo prepričani, da boste v okusu te žlahtne kapljice brez dvoma uživali.