Dom in oprema

Čajne svečke iz čebeljega voska za odlično vzdušje

čajne svečke

Le kdo ne obožuje prijetnega romantičnega vzdušja, ki ga ob svojem gorenju ustvarijo čajne svečke?  Gre za nek poseben čar  ognja v kombinaciji s prijetnim vonjem. Nekaj prav posebnega pa so čajne svečke iz kakovostnega čebeljega voska, ki s svojo aromo medu in propolisa napolnijo celoten prostor in dom, v katerem gorijo. Še toliko bolj posebne pa so zato, ker so popolnoma naravne, saj jih izdelujejo ročno iz iz 100% čebeljega voska, ki ga čebelarji s pomočjo marljivih čebel pridelajo na čebelarskem posestvu Medeni zaklad.

“Najine sveče niso navadne sveče, so sveče s prav posebno zgodbo,”, pravita gospa Polonca in gospod Erik iz Medenega zaklada. Oba se s čebelami in produkti, ki jih pridelujejo, ukvarata že vrsto let, tradicijo čebelarstva pa želita prenesti tudi na mlajše generacije. Zakaj? Ker si vsak dom zasluži okusiti čarobnost, ki jo ponujajo medeni izdelki.

čajne svečke

Zakaj so čajne svečke iz čebeljega voska tako cenjene?

Ste vedeli, da je čebelji vosek najdražji in najbolj cenjen ter kakovosten naravni vosek na svetu? Posledično so tudi sveče, narejene iz njega, nekaj najbolj dragocenega. Če temu prištejemo še dejstvo, da gre za izjemno darilo narave, ki ga pridelujejo čebele, lahko brez pomislekov zaključimo, da si vsak dom zasluži doživeti čar, ki ga ob gorenju oddajajo čajne svečke iz naravnega čebeljega voska.

Priljubljenost čajnih svečk med ljudmi pa lahko pripišemo predvsem njihovemu vonju. Med gorenjem sveče iz čebeljega voska namreč oddajajo prijeten in nežen vonj po medu in propolisu, ki ni preveč izrazit in moteč. Prostore čajne svečke postopoma napolnijo s prijetno sladkobo, ki vas bo božala še dolgo po tem, ko le te ugasnejo. Sveče iz čebeljega voska so primerne za čisto vse, saj gre za material, ki ni alergen in tako tudi bolj občutljivim ne povzroča težav.

Časi starega Egipta

Ko govorimo o čebeljemu vosku, nikakor ne moremo mimo zgodovine. Ta vsestranski material se namreč v starih civilizacijah uporablja že več tisočletji, človek in njegov obstoj pa sta tesno povezana s čebelami in čebelarstvom. Tako so na primer že stari Grki čebelji vosek uporabljali zaradi njegovih zdravilnih lastnosti. Perzijci so z njim balzamirali trupla, Rimljani pa so ga uporabljali celo za izdelovanje posmrtnih mask. V glavnem pa se je vosek uporabljal pedvsem za izdelovanje kipov in kalupov.  Slednjega so izdelali tako, da so vosek prevlekli z mavcem. Ko se je model posušil, so vosek z ognjem stopili in na njegovo mesto ulili kovino. Tehniko so celo tako izpopolnili, da se še danes uporablja v modelarstvu in zobozdravstvu.

Vosek, ki ga izdelujejo čebele se je s pridom uporabljal tudi v slikarstvu in antični umetnosti. Tudi zgodovina čajnih svečk iz voska sega daleč v čase starih Egipčanov, kjer so si z njihovo pomočjo svetili ob temnih večerih. Kot zgodovinsko zanimivost pa naj omenimo tudi, da je v novem veku cerkev celo predpisala obvezno uporabo sveč iz čebeljega voska. Te namreč gorijo čisto – z drugimi besedami to pomeni, da ne oddajajo črnih saj in pri topljenju ne puščajo skoraj nič ostankov voska. Voščene čajne svečke tako ob koncu gorenja, ko ugasnejo, ne oddajajo neprijetnega vojna, kar je še ena prednost tega odličnega izdelka.

Pester izbor svečk

V ponudbi čajnih svečk, ki jih izdeluje podjetje Medeni zaklad, boste zagotovo našli take po vašem okusu. Njihova ponudba je namreč zares široka, na voljo pa vam je vse od klasičnih modelov pa do priljubljenik oblik, kot so srčki in rožice. Določene čajne svečke iz ponudbe so poleg atraktivne oblike in elegantne steklene posodice, oplemenitene tudi z izbranim vonjem (sivka, limonska trava, poprova meta, sladka pomaranča in bergamotka) in kot take primerne za najzahtevnejše uporabnike. Lahko pa služijo tudi kot odlično darilo, s katerim zagotovo ne boste zgrešili. Čajne svečke lahko kupite tudi v kompletih po več kosov in tako poskrbite, da bo vaš dom vedno lepo dišal.

svečke

Posebnost čajnih svečk Medeni zaklad je tudi njihova ročna izdelava in uporaba naravnih materialov. Osnova sveč je izdelana iz 100% čebeljega voska, kvaliteten stenj pa iz 100% bombaža. Njihove svečke tako ne vsebujejo škodljivega ki ne vsebuje svinca in cinka. Za izdelavo sveč ss posebnim vonjem se uporablja eterična olja sivke, jabolka, cimeta, pomaranče, bergamotke, limonske trave in poprove mete. Prav vse so izjemnega vonja, odločitev, katera se bo znašla v vašem domu, pa je seveda vaša. Zato izberite tisti vonj, ki vas bo resnično prevzel.

Ste vedeli?

Za konec pa naj vam razkrijemo nekaj trikov, zaradi katerih bodo vaše svečke še lepše gorele, vzdušje pa bo še za odtenek bolj romantično. Ko svečo prižgete vam svetujemo, da jo pustite izgoreti do konca, brez vmesnega ugašanja, saj bo na tak način dosegla svoj največji čas gorenja. Prav tako ne ugašajte čajne sveče, ki je do polovice že izgorela, saj je v nasprotnem primeru ne boste mogli več prižgati. Priporočamo vam tudi, da sveč ne postavljate na hladne površine, ampak jo raje prižgite na sredini toplejše sobe, saj bo gorela bolj enakomerno.

Predvsem pa si svečko prižgite takrat, ko želite v svojem domu pričarati neko posebno vzdušje – verjemite, popolnoma vas bo očarala.